REA Priština, u saradnji sa Institutom za preduyetništvo i ekonomski razvoj (IPER), opštinom Kolašin i udruženjem ,,Đeravica” iz Peći, realizuje projekat ,,Turizam za budućnost”,  podržan od strane Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II ), sa ciljem, između ostalih aktivnosti, pružanja podrške turističkim (smještajnim) preduzećima iz regiona Peći i Kolašina u procjeni, promovisanju i praktikovanju nove radne kulture standarda ekološkog razvoja i sertifikacije sa međunarodnim standardima EU Eko-oznaka.

Standardna sertifikacija EKO-oznaka – kao alat za održivo upravljanje turizmom je uglavnom fokusirana na: i) infrastrukturu (energija, voda, otpad), ii) životnu sredinu, iii) kulturno nasleđe, iv) poljoprivredno-prehrambeno/lokalno snabdjevanje, v) kapacitet upravljanja turizmom poznate kao vrijednosti eko turizma.

OPŠTI CILJ (tj. uticaji) projekta je da doprinese razvoju prekograničnog održivog turizma kroz umrežavanje, uvođenje zelenog ključa i eko standarda, poboljšanje konkurentnosti i zajedničku promociju.

Dodatno, cilj je promocija učešća malih i srednjih preduzeća koja ciljaju na sisteme sertifikacije EU, posebno na EU Ecolabel i EMAS sa ciljem prilagođavanja usklađenosti neophodnih za traženje relevantnih i ostvarivih međunarodno priznatih šema sertifikacije.

Za više informacija o Pozivu pogledajte ispod: