Rreth nesh

Qasja e komunikimit dhe ndërgjegjësimit të projektit do të ketë një shtrirje gjithëpërfshirëse drejt të gjithë aktiviteteve që do të ndërmerren. Kjo qasje ndaj zbatimit të projektit siguron që çdo aktivitet të trajtohet si një mundësi komunikimi dhe vizibiliteti, duke u kujdesur dhe duke siguruar nevojat e komunikimit dhe informacionit të përfituesve të këtyre aktiviteteve në të dy rajonet ndërkufitare të Kosovës dhe Malit të Zi. Më e rëndësishmja, do të sigurojë rritjen e ndërgjegjësimit drejt promovimit të përgjithshëm të pjesëmarrjes së ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme që synojnë sistemet e certifikimit të BE-së, në veçanti, Ecolabel-in e BE-së dhe EMAS-in duke u fokusuar në përshtatjet e pajtueshmërisë të nevojshme për të kërkuar skema certifikimi përkatëse dhe të arritshme të njohura ndërkombëtarisht, aktualisht në progres bazuar në shpërndarjen e informacionit ndërmjet palëve dhe kompanive përkatëse në rajonin e mbuluar ndërkufitar  (Pejë dhe Kolashin). Është me rëndësi të madhe që mjetet e duhura të komunikimit të përdoren në kohën e duhur dhe me mesazhin e duhur për të siguruar rritjen e ndërgjegjësimit mbi rëndësinë e të paturit të standardeve të njohura ndërkombëtare të turizmit të menaxhimit të qëndrueshëm dhe certifikatave të njohura. Aspekti ndërsektorial, duke përfshirë zonat rurale, gjininë, komunitetet, aspektin e ndërgjegjësimit të kategorive të aftësisë së kufizuar do të plotësojë në masë të madhe komunikimin e përgjithshëm të projektit, rritjen e ndërgjegjësimit dhe zbatimin e planit të dukshmërisë.

Rreth Pejës dhe Kolashinit

Peja tërheq me përzierjen e saj të pasur të kulturës dhe natyrës, duke premtuar një udhëtim të paharrueshëm. Eksploroni historin, nga koha ilire deri në ditët moderne, duke u zhytur në traditat vendase. Të apasionuarit pas natyrës do të shijojnë majat e pacenuara të Rugovës, atraktivitetin e Bjeshkëve të Nemuna (Bjeshkëve të Nemuna) dhe diversitetin e pasur të kulturave vendasve. Ndani gëzimin e pushtimit të majave 2000 m+ me të dashurit tuaj.

Ofertat rekreative të Pejës janë të shumta. Duke nisur nga shtigjet kulturore ndriçuese ose shëtitjet nëpër parqe dhe kodra me një ritëm të qetë. Për adhuruesit e adrenalinës, presin Via Ferrata, ngjitjet në shkëmb, kajak dhe shumë të tjera. Kënaqësitë e dimrit përfshijnë hiking dhe ski. Jeta e natës lulëzon gjithashtu, duke nxitur shoqërinë dhe argëtimin. Baret mbulojnë qytetin, duke premtuar momente të këndshme.

Në Pejë, është më shumë se një vizitë – Është një përvojë që do të mbetet në kujtesë. Qoftë e mrekullueshme dhe e qëndrueshme koha juaj në Pejë. Mirë se vini në një qëndrim të paharrueshëm!

Kolashini, një perlë malazeze, e vendosur në veri, u themelua nga turqit në shekullin e 17-të. Vendosur mes lumenjve Tara dhe Moraça dhe rrethuar nga malet – Sinjajevina, Bjelasica, Kljuc dhe Vucje. Në lartësinë 954 m, është një destinacion i kërkuar gjatë gjithë vitit, i dashur për klimën e tij të banjës ajrore.

Vlen të përmendet Liqeni Biograd, brenda Parkut Kombëtar Biogradska Gora – midis tre pyjeve të virgjëra të paprekura të Evropës. Liqeni, 1094 m i lartë, ofron shtigje piktoreske. Historia e Kolashinit shtrihet në tre shekuj, e shënuar nga ndërrime midis pushtuesve dhe çlirimtarëve—ndryshimi i duarve 23 herë, mbijetimi i shkatërrimit dhe më në fund gjetja e lirisë.

Komuna shtrihet në 900 km² rreth lumenjve Tara dhe Moraça, me Kolashin në zemër, ku strehohen rreth 6,000 nga 12,000 qytetarët e saj.

Paketat e Punës së Projektit

WP1: Menaxhimi dhe promovimi i projektit (R1, R2, R3, R4, R5)

Akt. 1.1. Vendosja dhe mobilizimi i projektit.
Akt. 1.2. Promovimi, informimi dhe shpërndarja e Strategjisë së Komunikimit dhe Vizibilitetit.
Akt. 1.3. Hartimi i përfituesve-duke analizuar nevojat e tyre për mbështetje.
Akt. 1.4. Përcaktoni fushën e trajnimit dhe portofolit të certifikimit të standardeve.

WP2: Komponenti i Ngritjes së Kapaciteteve – Menaxhimi efektiv i qëndrueshëm, sistemi i zhvillimit eko, Auditimi i etiketës Eko ToT, certifikimi i standardeve ndërkombëtare miqësore me mjedisin, trashëgimia kulturore, sektori agro-ushqimor, natyra dhe mjedisi si vlerë eko-turizmit (R1, R2, R3).

Akt. 2.1. Hartimi dhe zbatimi i Programit të Trajnimit-Menaxhimi efektiv i qëndrueshëm, sistemi i zhvillimit ekologjik, standardet ndërkombëtare miqësore me mjedisin.
Akt. 2.2. Dizajnimi dhe zbatimi i shërbimeve mbështetëse të mentorimit.
Akt. 2.3. Nisja e thirrjes së Aplikimit për Çertifikimin standard të Etiketës Eko për Industrinë e hotelerisë dhe Auditorët, përzgjedhja dhe zbatimi veçmas i Çertifikimeve për Hotele dhe Auditues.
Akt. 2.4. Promovimi i praktikave të mira të çelësit të gjelbër dhe etiketave Eko në ekosistemin turistik.

WP3: Projektimi dhe instalimi i Platformës së Integruar të Turizmit dhe Komunikimit dhe zbatimi i Planit të Komunikimit dhe Vizibilitetit (R4, R5).

Act. 3.1 Dizajnimi dhe zhvillomi i platformës së Komunikimit dhe Promovimit në internet.
Act. 3.2 Plotësimi, përmirësimi dhe mirëmbajtja e platformës online.

WP4: Promovimi i trashëgimisë kulturore dhe ekonomisë dhe organizimi i dy festivaleve të turizmit CB dhe dy Eco-Trails (R5).

Act. 4.1 Organizimi i Festivalit të Turizmit CBC në Pejë dhe Kolasin.
Act. 4.2. Organizimi i shtigjeve ekologjike në Pejë dhe Kolasin.