Dita II & III- Peja Outdoor Tourism Festival

Festivali i Turizmit në Natyrë të Pejës, i mbajtur në kuadër të projektit ‘Tourism for Future’ , prezantoi një sërë eventesh që kanë për qëllim promovimin e turizmit dhe trashëgimisë kulturore të Pejës.Objektivi i festivalit, në përputhje me qëllimet e projektit, ishte të rriste dukshmërinë dhe vlerën e turizmit ndër-rajonal, trashëgimisë kulturore dhe ekonomisë lokale. Duke i promovuar  të ndërlidhura trashëgiminë kulturore dhe arritjet ekonomike, festivali kishte për qëllim të forconte bashkëpunimin ndërkufitar dhe të theksonte rëndësinë e këtyre elementeve për ekonomitë lokale. Në partneritet me industrinë e hotelerisë, festivali shfaqi arritjet rajonale të turizmit dhe trashëgimisë kulturore nëpërmjet dy festivaleve ndërkufitare të turizmit, një në Pejë dhe një në Kolashin.Festivali i Turizmit në Natyrë të Pejës promovoi aktivitete të shumta rekreative, ushqim tradicional dhe produkte lokale, duke inkurajuar bashkëpunimin dhe rrjetëzimin midis palëve të interesuara. 

Përshkrime të hollësishme të çdo aktiviteti rekreativ 

Ballkoni i Pejës 

Shtegu i ecjes “Ballkoni i Pejës”, i rivitalizuar dhe promovuar nga “Festivali i Turizmit në Natyrë të Pejës”, ofroi një përzierje unike të arritshmërisë dhe aventurës. Organizuar nga SH.B.A. Gjeravica,  ecje e moderuar 6 orëshe filloi nga qendra e qytetit dhe u lidh me shtegun e njohur shëndetësor. Pjesëmarrësit përshkuan shtigjet piktoreske të shtegut të Horomoqatit dhe shijuan pamje mahnitëse nga ballkoni i Pejës. 

Mule’s Trail dhe Zip Line 

Ekskursioni historik “Mule’s Trail”,u organizua nga SH.B.A. Gjeravica, dikur përdorej nga vendasit për të transportuar dru.Ecja filloi nga qendra e qytetit, ndoqi Shtegun Shëndetësor dhe vazhdoi përgjatë shtegut “Pine Tree”.Pjesëmarrësit kaluan një lumë të vogël, shijuan pamjet e qytetit nga një strehë dhe ndoqën një shteg të shënuar për në Kanionin e Rugovës, duke përjetuar pamje panoramike të fshatit Lëvoshë. Ekskursioni përfundoi pranë tërheqjes me zip-line, duke ofruar një emocion tjetër. 

Guri i Kuq Peak 

Pjesëmarrësit iu bashkuan aventurës në Gurin e Kuq, maja më e lartë në Pejë dhe malësitë e Rugovës, në zemër të Bjeshkëve të Nemuna. Udhëhequr nga Sh.B.A. pjesëmarrësit  e Gjeravicës filluan nga Qendra e Vizitorëve dhe u transportuan në fshatin Milisevc. Shtegu shfaqi florë dhe faunë të ndryshme dhe ofroi pamje mahnitëse të Kosovës dhe Ballkanit Perëndimor.

Vjellaku Peak 

Pjesëmarrësit eksploruan shtegun “Maja e Vjellakut”, organizuar nga shoqata “Maja e Marjashit”.Kjo ecje prej 13.3 km ofroi pamje mahnitëse të Bjeshkëve të Nemuna dhe Sharrit, si dhe të Shqipërisë dhe Malit të Zi. Duke u nisur nga Qendra e Informacionit Turistik në lartësinë 520 metra, rruga u ngrit në 2014m, duke kaluar përmes kodrave Maja e Zezë dhe duke ofruar pamje të Grykës së Rugovës, Majës Guri Kuq dhe Pejës.

Shtegu Peklena 

Pjesëmarrësit iu bashkuan aventurës në shtegun “Shtegu i Peklenes”, të sapo shënjuar të organizuar nga shoqata “Shijo edhe Ti”. Duke filluar nga Qendra e Informacionit Turistik, ky ekskursion ofroi pamje 360° nga Kanioni i Shushicës, Maja Hasani dhe pamjet  panoramike të Pejës Ky aktivitet ofroi një përzierje të shkëlqyer të bukurisë natyrore dhe ushtrimeve fuqizuese, ideal për entuziastët e natyrës të të gjitha niveleve..

Aktivitetet e ngjitjes në shkëmb

Entuziastët e ngjitjes nga qytete të ndryshme të vendit morën pjesë me padurim në këtë aventurë emocionuese. Ngjitja në shkëmb, me origjinë nga fundi i shekullit të 19-të dhe tani e njohur si një sport olimpik, ka fituar popullaritet në Kosovë, veçanërisht në Grykën e Rugovës në Pejë. Gjatë gjithë festivalit, alpinistët e të gjitha moshave morën udhëzime profesionale nga shoqata “Marimangat e Pejës” në vende si “Kilometri 5” dhe “Lindë”. 

Via Ferrata

Veprimtaritë e Via Ferrata qenë prej përvojave më të kërkuara në festival.Të kufizuara në njëzet pjesëmarrës për grup për shkak të natyrës së aktivitetit, këto aventura ekzaltuese u zhvilluan si të shtunën ashtu edhe të dielën.Të pritur nga shoqata “Marimangat e Pejës”, pjesëmarrësit u zhytën në botën emocionuese të Via Ferrata, duke eksploruar via ferrata ‘Mat’ dhe  ferrata ‘ARI’ me guidë profesionale. Këto aktivitete jo vetëm që dhanë një përvojë të mbushur me adrenalinë, por ofruan edhe një mundësi unike për të vlerësuar bukurinë natyrore të peizazheve të thepisura të Pejës. 

Aktivitetet speleologjike 

Veprimtaritë speleologjike qenë një nga pikat kryesore të festivalit, duke u dhënë pjesëmarrësve mundësinë për të eksploruar shpellën e madhe të Radavcit.Të pritura nga organizata lokale e speleologjisë Aragonit-Speleo, këto aktivitete u zhvilluan si të shtunën ashtu edhe të dielën, duke akomoduar pjesëmarrësit me orare të ndryshme.Përafërsisht tridhjetë aventurierë të shpellave u regjistruan për të dyja ditët.

Formacionet komplekse të shpellës dhe kanalet nëntokësore ofruan një përvojë unike ecjeje, duke zbuluar kushte magjepsëse mikroklimatike.E njohur si ‘Shpella e Bukuroshes së Fjetur’ dhe e hapur gjatë gjithë vitit për vizita, ajo qëndron si një destinacion që duhet parë në Pejë, Kosovë, duke i ftuar vizitorët të zbulojnë bukurinë e saj të fshehur dhe të gërmojnë në thellësitë e saj misterioze.

Aktivitetet e çiklizmit 

Ndër të gjitha aktivitetet e festivalit, aventura e çiklizmit ra në sy si më kërkuese, duke tërhequr si të rritur ashtu edhe fëmijë. Me një total prej rreth 300 pjesëmarrësish nga ngjarje të ndryshme çiklizmi, ky aktivitet tërhoqi interes të madh.

Të dielën aventura me biçikletë e organizuar nga SH.B.A. Gjeravica edhe një herë pati një sukses të madh, duke u ofruar rreth 150 pjesëmarrësve një udhëtim të paharrueshëm nëpër fshatrat magjepsëse të Pejës. Duke filluar nga qendra e qytetit, çiklistët takuan udhërrëfyes me përvojë përpara se të niseshin për eksplorimin e tyre. Ata shijuan specialitet lokale në Qyshk dhe Bllagaje, të ndjekura nga shëtitjet piktoreske nëpër Nabergjan, Ozdrim dhe Vitomericë. Udhëtimi përfundoi në Radafc, i njohur për mrekullitë e tij natyrore. Para se të ktheheshin në Pejë, të gjithë u relaksuan me një pushim kafeje në resortin Ujevara e Drinit. Ishte një përzierje fantastike e çiklizmit, ushqimit të mirë dhe zbulimit të bukurisë dhe ngrohtësisë së fshatrave të Pejës.

Aktivitetet me paragliding

Aktiviteti i paragliding ishte shumë i kërkuar nga kërkuesit e adrenalinës, megjithëse numri i pjesëmarrësve ishte i kufizuar.Rreth 25 pjesëmarrës u regjistruan për seancat e së shtunës dhe të së dielës. 

AeroKlubi Peja ofroi aventura të mahnitshme në qiell, fluturime mbi Majën e Zezë me pamje panoramike të mahnitshme të Pejës dhe Luginës së Dukagjinit. Udhërrëfyes me përvojë vlerësuan kushtet e erës çdo ditë për të premtuar siguri. Pjesëmarrësit shijuan një përvojë të paharrueshme, duke eksploruar Pejën nga një këndvështrim krejtësisht i ri.

Aktiviteti peshkimit

Aktiviteti i peshkimit në parkun Karagaq, i mbështetur nga Sh.P.S.R Trofta, rezultoi një aktivitet mjaft emocionues dhe edukues. I destinuar për entuziastët e peshkimit të të gjitha moshave, ngjarja mirëpriti rreth tridhjetë peshkatarë me përvojë dhe fillestarë për të shijuar bukuritë e natyrës. Familjet u inkurajuan veçanërisht për t’u bashkuar, duke u ofruar fëmijëve mundësinë për të bashkëvepruar me anëtarët e shoqatës dhe për të mësuar rreth botës magjepsëse të peshkimit. Itinerari përfshinte një mbledhje në mëngjes ku pjesëmarrësit takonin udhëzuesit e tyre, të ndjekur nga seanca praktike peshkimi gjatë gjithë ditës.

Aktiviteti me kajak

Eventi i kajakut i organizuar nga Klubi i Kajakimit “Egër Peja” dhe shoqata “Peja Kajak” në lokacionin e bukur “Te Shara” ishte një përzierje e përkryer e edukimit dhe aventurës për të gjitha moshat. Rreth pesëdhjetë pjesëmarrës u trajtuan me demonstrime të dorës së parë që shfaqnin kajakë mbresëlënës dhe morën sesione edukative mbi bazat e kajakut dhe këshillat e sigurisë. Kur kushtet e ujit ishin të favorshme, të pranishmit e regjistruar patën mundësinë emocionuese për të nisur një udhëtim emocionues rafting në një pjesë të vogël të lumit Lumbardh. Veprimtaria u plotësua më tej me aktivitete miqësore për familjen, muzikë live, ushqime të shijshme dhe pije freskuese, duke krijuar një atmosferë të gjallë festivali. Kjo ngjarje e veçantë ofroi një mundësi fantastike për të eksploruar botën e kajakut, duke e bërë atë një ditë të paharrueshme plot emocione, mësime dhe argëtim.

Aktiviteti vrapimit

Shtegu i shkurtër si pjesë e Festivalit të Turizmit në Pejë ishte një përvojë freskuese dhe motivuese. Të gjashtë pjesëmarrësit u nisën nga qendra e qytetit, duke vrapuar drejt parkut të Karagaqit, më pas përgjatë rrugës së kanalit për në shtegun e Horomoqës dhe në fund zbritën në Sharrë. Pavarësisht se rruga nuk ishte e shënuar, vrapimi ishte i mirëkoordinuar me grupin që vraponte së bashku për ata që nuk e njihnin shtegun. I gjithë vrapimi u krye brenda afatit kohor prej 2 orësh. Pas vrapimit, të pranishmit u mblodhën në Sharra për një pushim dhe diskutime angazhuese rreth krijimit të një klubi vrapimi në Pejë. Ky event ishte një udhëtim i bukur plotë aventurë duke nisur me sukses një kapitull të ri në aktivitetet e Pejës në natyrë.

Aktiviteti zip-line

Aktiviteti i zip lining në Festivalin e Turizmit në Pejë ishte një moment emocionues. Pjesëmarrësit fluturuan 680 metra përtej kanionit befasues të Rugovës, vetëm katër kilometra nga qendra e qytetit, duke shijuar pamje mahnitëse të kanionit dhe lumit poshtë.Aktiviteti i mbështetur nga “Marimangat e Pejës” kishte staf të trajnuar profesionalisht duke siguruar një eksperiencë të sigurt dhe të paharrueshme. Ky aktivitet është zhvilluar të shtunën pas shëtitjes “Mules Trail” ku rreth tridhjetë pjesëmarrës morën pjesë në këtë aktivitet dhe të dielën si aktivitet më vete, biletat ishin të disponueshme në Qendrën e Informacionit Turistik, duke udhëzuar rreth tridhjetë e gjashtë pjesëmarrës në vendin e aventurës në Kanionin e Rugovës.

Aktiviteti Vespa Show Tour 

Vespa Show Tour, i organizuar nga “Vespa Klub Peja” në kuadër të Festivalit të Turizmit në Pejë, ishte një aventurë interesante dhe skenike për të gjithë të apasionuarit e Vespa-s. Turneu filloi nga Soho Bar dhe mori rreth dyzet pjesëmarrës në një shëtitje piktoreske nëpër kanionin e bukur të Rugovës, duke kaluar nëpër fshatrat e bukur Stankaj, Bogë, Shkrel, Koshutan, Pepiq dhe Reka e Allages. Në Reka e Allages, pjesëmarrësit shijuan një drekë të shijshme tradicionale të organizuar nga Bujtina Ariu, duke ofruar një shije autentike të kuzhinës vendase. Pas kësaj pauze të këndshme, grupi i Vespa-s u rikthye në qytet, duke përmbyllur turin në “Te Sharra” me muzikë dhe pije, duke festuar një ditë të mbushur me aventura dhe kënaqësi. Ngjarja ofroi një mundësi unike për të eksploruar peizazhet mahnitëse dhe kulturën e gjallë të Pejës në një Vespa.

Performancat muzikore

Muzika ishte një element thelbësor i “Festivalit të Turizmit në Pejë”, duke ngjallur përvojën e përgjithshme për të pranishmit gjatë gjithë ngjarjes.

Dy ditët e para të festivalit prezantuan performanca muzikore në sheshin e gjallë të qytetit. Një skenë LED u ngrit dukshëm në qendër të qytetit, duke krijuar një atmosferë emocioni dhe energjie. Bizneset lokale ofruan një sërë pijesh dhe opsionesh të shijshme ushqimore nga vilat e bukura. Sistemet e zërit me cilësi të lartë, vendet e rehatshme të ndenjëseve dhe ndriçimi siguruan që të pranishmit të zhyten plotësisht në përvojën muzikore. Festivali përfshinte DJ të talentuar, grupe roku magjepsëse  që lanë një përshtypje impresionuse.